Opnameapparatuur

Mixer. Røde Rødecaster Pro II. Ultieme mixer voor podcasters. Veelzijdig en eenvoudig tegelijk. Ruimte voor 4 microfoons. Gasten op afstand via telefoon of online toevoegen aan het gesprek. En zelfs jingles instarten via de soundpads (gekleurde vierkante knoppen). Opnemen op de mixer en/of via je computer. Er zijn alternatieven, maar die halen het niet bij deze Røde.

Foto Rodecaster Pro II

Microfoons. Grofweg zijn er twee soorten microfoons: Dynamisch en Condensator. De condensator microfoon is gevoelig, pikt veel geluid op en is super geschikt voor voice-over werk. Maar dan heb je wel een hele goede akkoestische ruimte nodig. Heb je dat niet, dan moet je echt kennis hebben van instellingen van de microfoon. Staan je instellingen niet goed, dan klinkt het alsof je podcast in een badkamer is opgenomen… Mijn advies is dus om te werken met dynamische microfoons. Deze zijn minder gevoelig met als nadeel dat de studiogasten dicht bij de microfoon moeten zitten. Voordeel is dat deze microfoons minder strenge eisen aan de ruimte stellen.

Røde Podmic. Dynamische microfoon ontwikkelt samen met de eerste Røde Rødecaster Pro voor podcasten. Prima microfoon en zeker voor het geld. Ziet er ook direct tof uit!

Shure SM7B. Wil je gebruiken wat de pro’s gebruiken? Dan is deze dynamische microfoon een van de standaard mics voor audio. Deze microfoons hangen ook in de radiostudio van 3FM en behouden hun waarde, mocht je er ooit nog vanaf willen. En om maar een cliché erin te gooien: ik heb ze zelf ook.

Microfoonstandaard. Je kunt kiezen voor microfoonarmen. Staat wel professioneel. Maar creeert ook afstand en de armen zitten vaak een goede foto in de weg. Deze Røde DS1 standaard (nee, ik heb geen aandelen en krijg geen commissie) is stevig, makkelijk uit elkaar te halen voor vervoer en in hoogte te verstellen.

Kabels. Voor de aansluiting van je microfoon op je mixer heb je kabels nodig met een zogenaamde XLR stekker. Ene kant mannetje, andere vrouwtje. Tip om goede te kopen, maar niet te dure. Goedkope gaan eerder beetje storing geven en lopen sneller een kabelbreuk op. Tip: koop er 1 teveel. Als er dan een vlak voor de opname niet blijkt te werken, heb je altijd een back-up! Ik kies voor de Procab kabel.